Menapoz Sonrası Beslenmesi
Menopozda, organizmada önemli değişiklikler oluşmaktadır. Bunların başında, hormonal değişiklikler gelir. Hipofizden salgılanan hormonlarda artış gözlenir. Düzgün adet görme ve üreme fonksiyonunu oluşturan sistemdeki bozukluklar nedeniyle yumurtalık fonksiyonu azalır. Bunun sonucunda kadın için önemli bir hormon olan östrojenler düşer, gonadotropinlerde artış ortaya çıkar ve enerji harcamasında azalma oluşur. Azalan enerji harcaması, metabolizmanın yavaşlamasına ve dolayısı ile de vücut kompozisyonunda değişimlere neden olur. Vücut kompozisyonundaki değişmenin nedeni olarak; fiziksel aktivitenin azalması ve hormon düzeylerindeki azalmalara bağlı kilo alımları gösterilmektedir. Yani menopoz sonrası östrojen düzeyindeki azalma, besin alımı, fiziksel aktivite seviyesi ve adipoz doku dağılımını etkileyebilmektedir.
Tüm bunlara ek olarak, menopoza girmiş kadınlarda kardiyovasküler hastalıklar, osteoporozis gibi hastalıkların gelişme riski fazladır. Kardiyovasküler hastalıkların gelişmesinde sadece östrojen hormonu değil menopoz öncesi kadının beslenme durumu (hayvansal kaynaklı yağların yüksek oranda tüketilmesi gibi), şişmanlık, sigara kullanımı da menopoz sonrası etkendir. Osteoporozis de kemiklerden kalsiyum kaybının artması sonucunda kemiklerin kolaylıkla kırılması hastalığıdır ve menopoza girmiş kadınlarda daha sık görülür.
Menapoz döneminde sıklıkla karşılaşılan diğer problemler ise; baş ağrısı, sinirlilik, uyku bozuklukları, depresyon, aşırı terleme, halsizlik ve yorgunluk, deride gevşeme, incelme, transparan bir görünüm, damarların belirgin hale gelmesi, yaraların geç iyileşmesi ve morluklar oluşmasıdır.
“Menapoz Sonrası Beslenmesi” programımızda, doğru beslenme ile menapozun etkilerini yok ederek istenmeyen kilo alımları engellenilir, varsa fazla kiloların verilmesine, yoksa da mevcut kilonun korunmasına yönelik bir beslenme programı hazırlanılır.
*Tüm programlarımız gibi, “Menapoz Sonrası Beslenmesi” programımız da doktor ve diyetisyen eşliğinde takip edilmektedir.