Sonbaharda Beslenme Önerileri

Mevsim değişikliklerinin beslenmemiz üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Mevsimler değişirken genellikle kendimizi yorgun, halsiz ve isteksiz hissedebiliriz. Yazın bitmesiyle; havaların soğuması, günlerin kısalmasıyla hareketin azalması, iştahımızı, hayat kalitemizi ve çalışma tempomuzu da olumsuz etkiler. Birkaç basit önlemle sonbaharın getirdiği olumsuzlukları yenebiliriz.

Diyetisyenlere göre sağlıklı beslenme mevsim değişikliği olumsuzluklarını yenmenizde baş aktör olacaktır.

Su İçme alışkanlığı kazanın…
Sonbaharda hava sıcaklığının azalması ile birlikte susuzluk hissi yaşamıyor olsak da su içmeye özen gösterin. Diyetisyen görüşü; günde 8–15 bardak su kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Mevsim değişikliklerine bağlı kabızlık sorununuz böyle çözülür. Susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirin.

C vitaminini yeterli ve düzenli tüketmeyi ihmal etmeyin…
Bedenin C vitaminine duyduğu ihtiyaç bahar ve yaz döneminde daha fazladır. Eğer C vitaminini doğal besinler ile yeteri kadar alamıyorsanız, mevsim değişikliğinin oluşturduğu problemleri şiddetli bir şekilde ve uzun süre yaşarsınız. Sofranızda C vitamininden zengin olan yeşil biber, kuşburnu, maydanoz gibi besinlere ve C vitamininin kaynağı olan taze mevsim sebze ve meyvelerine yer verin. Sigara içenlerin C vitamini ihtiyacı, normal kişilerin iki katıdır. Bu nedenle sigara tiryakileri C vitamini alımlarına ve beslenmelerine daha fazla özen göstermeli.

Alkolü kontrollü tüketin…
Alkol tüketimi, mevsim değişikliği problemlerini kamçılar. Özellikle sonbaharda alkol tüketimi kontrollü olmalı. Bu nedenle mevsim geçişinde alkol tüketiminizi minimuma indirmeye çalışın. Eğer alkol tüketecekseniz hafif alkollü içecekleri tercih etmeli ve 1–2 kadehten fazlasını tüketmemelisiniz. Vücudunuzu alkolden daha çabuk temizlemek için alkollü içecekler ile birlikte ve sonrasında bol su içmeye özen gösterin.

Kafein tüketiminde dikkatli olun…
Sonbaharda, havaların soğuması, günlerin kısalması, gecelerin uzamasıyla birlikte sıcak içecek ihtiyacı artar. Biz diyetisyenler bile bu sonbahar sabahlarında uyanabilmek için kafeinli içecekleri kullanırız ancak miktarda abartmamalıyız. Mevsim değişikliği yorgunluğu ile savaşmak için aşırı kafein tüketmek yorgunluğun dozajını daha çok arttırır. Çünkü kafein aşırı alındığında kalp çarpıntısına ve vücuttan su kaybına neden olur. Az miktarda kafeinin uyarıcı etkisi olduğu doğrudur ve ben bir diyetisyen olarak ölçülü kafein tüketimini çok faydalı buluyorum. Fakat 4 kupa kahveden daha fazlası Olimpiyat Komitesi tarafından bile doping olarak kabul ediliyor.

Yeterli ve Düzenli beslenin…
Özellikle günlerin kısalmaya başlaması, yazdan kalan alışkanlıkla akşam yemeklerinin geç yemeye devam etmemeliyiz. Az ve sık beslenmeniz bu dönemde de oldukça önemlidir. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olur ve bu da sonbahar yorgunluğunu daha kötü hale getirir. Bu nedenle siz siz olun,en önemli diyetisyen tavsiyesi olan; günde 6 öğün beslenmeye ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterin.

Doğal ve mevsiminde beslenin…
Yiyecekleri mevsiminde tüketin, katkı maddesi içermeyenleri tercih edin. Böylece yediğiniz yiyecekler sizin sonbahar mevsimine uyumunuza yardımcı olacak. Yiyeceklerin içinde bulunan katkı maddelerinin miktarı ve yoğunluğu ölçüsünde sindiriminiz zorlaşır.

Kıpırdayın…
Kendinizi yorgun hissedip sosyal hayattan uzaklaşarak sonbahar yorgunluğunu yenemezsiniz. Kendinizi eve kapatmak yerine açık havada en az yarım saatlik yürüyüşler yapın ve oksijen kapasitenizi yükseltin.

Uyku düzeninizi sağlayın…

Uyku düzeninizin olmaması, uyku saatlerinin dengesiz ve belirsiz olması beslenme düzeninizi de olumsuz etkiler. Düzensiz uyku, düzensiz beslenme sonbahar yorgunluğunun daha belirgin olmasına ve daha çok negatif etki doğurmasına yol açar.

Sağlıklı ve mutlu bir sonbahar dileğiyle.

Uzman Diyetisyen Cansu YALÇIN

@diyetisyencansuyalcin

Bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz...

Adınız Soyadınız (gerekli)

Telefon Numaranız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Düşündüğünüz Operasyon

Eklemek istedikleriniz (mesajınız)