Probiyotikler Kilo Kontrolünde de Etkili!

Aslında ilk doğduğumuzda son derece sağlıklı bağırsak florasına sahip olan bizler, zaman geçtikçe kullanılan antibiyotikler, geçirilen hastalıklar, yanlış beslenme, alkol-sigara kullanımı ve stres gibi durumlar dolayısı ile bağırsak floramızda bozulmalarla karşılaşabiliriz. Bunun nedeni tüm saydığım olumsuz durumların bağırsaklarımızdaki yararlı bakterileri yok etmesinden kaynaklanır. Bu bakterilerin zarar görmesi durumunda kabızlık, ishal, şişkinlik, ödem ve hatta kanser gibi ölümcül hastalıklar ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ise yararlı bakterilerin vücuda giren ve hastalık yapıcı mikrop ve alerjik maddelere karşı savaşmasıdır. İşte bu yararlı bakteriler de probiyotiklerdir.

Bağırsak floramızda ki yararlı ve zararlı bakteriler sürekli yarış halindedir. İkisi de bağırsak duvarına tutunmaya çalışır. Zararlı bakterilerin sayısı, yararlı bakterilerimizin sayısını geçerse florada bozulmalar başlar. Bu bozulmaların ilk belirtisi sindirim problemlerinin ve kilo artışlarının ortaya çıkmasıdır. Yani kilo almanızın yada kilo verememenizin nedeni bağırsak floranızın bozulması olabilir! Bozulmuş bir bağırsak florası beklenildiği gibi normal çalışmayacağı için florasında bozukluk olan bireylere sağlıklı ve doğru bir diyet uygulanılsa bile kilo kayıpları görülmez. Bu durumda öncelikle bozulmuş floranın düzeltilmesi gerekir. Yani probiyotik takviyesi yapılarak yararlı bakterilerin arttırılması!

Probiyotiklerin yararları sadece kilo vermeye etkisi ile de sınırlı değil; bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kolesterolü düşürmesi, hastalıklara karşı koruması, mide ve bağırsak hastalıklarının önlenmesi, bayanlarda östrojen seviyesinin düzenlenmesi(özellikle menapoz döneminde çok dikkat edilmelidir), mutluluk hormonu seratoninin salınımının düzenlenmesi(bozukluk olduğunda depresyona/strese neden olabilir), vitamin ve minerallerin yeterli emiliminin sağlanması, kansere yakalanma riskini azaltması gibi bir çok yararlı etkiye sahiptir.

Peki probiyotikler ilaç mıdır? Hayır! Probiyotik hiçbir ürün ilaç değildir ve ilaç yerine kullanılamaz. Probiyotikler günlük beslenmeye ek olarak alınması önerilen besinsel takviyelerdir. Probiyotiklerin ilaç gibi satılması ve pazarlanması kesinlikle yanlıştır. Doğru probiyotik takviyesi için diyetisyeninize danışabilirsiniz.

Diyetisyen Cansu YALÇIN

Bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz...

Adınız Soyadınız (gerekli)

Telefon Numaranız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Düşündüğünüz Operasyon

Eklemek istedikleriniz (mesajınız)