YO-YO Etkisi Kilo Almanıza Neden Oluyor!

Exeter ve Bristol Üniversitelerinde yapılan güncel araştırma sonuçlarına göre, sürekli diyet yapıp-bozan kişilerde kısa süreli açlık ve tam zıttı olan fazla yemek yeme durumlarının sürekli birbirini tekrarlaması sonucu vücut aşamalı olarak daha fazla yağ depolamaya meyilli oluyor. Yani siz kilo alıp verdikçe, sabit kilo değeriniz, yağ hücrelerinizin genişlemesine bağlı olarak yavaş yavaş artıyor.

Tam tersi bu şekilde diyet yapılmayıp “sağlıklı beslenildiği” zaman ise metabolizma gelen besinlerin sağlıklı ve yararlı olmasına güvenerek yağ depolamasını azaltıyor.

Kuşlar üzerinde yapılan bir çalışmada, tüketilecek besin ve tohumların az bulunduğu kış ayında kuşlarda kilo artışları olduğu görülmüştür. Bunun nedeni metabolizmanın (insan yada hayvanlar fark etmeden) kısa sürelide olsa açlık durumlarında(diyet gibi) kendini kıtlık döneminde gibi hissederek yağ depolaması yani kendini korumaya çalışmasından kaynaklanır. Dolayısı ile sürekli diyet yapıp diyeti bozan birinin, hiç diyet yapmayan birine göre daha geniş bir yağ deposu vardır. Bunun nedeni hiç diyet yapmayan kişilerde metabolizma alınan besinin sürekli ve devamlı olduğunu bilerek yağ depolaması yapmaz, fakat sürekli diyet yapıp bırakan kişinin besin alımının devamlı olacağından emin olamadığı için yağ depolar.

Zaman içerisinde sürekli yağ deposu oluşturulup parçalanması durumu genel total yağ oranının artmasına neden olur. Örneğin önceden 60 kg sabit kilonuzsa ve sürekli 60-65 arası gidip geliyorsanız, zaman içerisinde artık sabit kilonuzun 65 olduğunu ve 65-70 arası gidip gelmeye başladığınızı fark edebilirsiniz.

Bütün bu YO-YO etkisinin önüne geçmenin yegane çözümü ise çok katı diyetler deneyerek devam sağlayamayıp sürekli bırakıp geri tekrarlamak yerine, hayatınız boyunca uygulayabileceğiniz sağlıklı beslenme programlarını takip etmek ve düzenli egzersiz yapmak olacaktır.

DİYETİSYEN CANSU YALÇIN

www.cansuyalcin.com.tr

Bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz...

Adınız Soyadınız (gerekli)

Telefon Numaranız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Düşündüğünüz Operasyon

Eklemek istedikleriniz (mesajınız)