Ramazan Ayında Oruç Tutanlar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Ramazan ayı boyunca oruç tutacak olan kişilerin iftardan sahura kadar geçen süre boyunca mutlaka yeterli miktarda sıvı tüketmesi gerekir. İçilen sıvının vücudun elektrolit dengesini tamamlaması önemlidir. Kolalı ve kafeinli içecekler, şekerli içecekler ve çay diüretik etki yaparak vücuttan sıvı atımına sebep olurlar. Bu sebeple su başta olmak üzere, bitki çayları, doğal maden suları, ayran, taze sıkılmış meyve suları ve meyvelerin kendisi sıvı takviyesi için en doğru seçenekler olacaktır.

Sahurda, ertesi gün susamanıza neden olmayacak yiyecekler öncelikli tercihiniz olmalıdır. Gün boyunca aç kalınacağı için ise uzun sürede yavaşça sindirilen bol lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri ile kahvaltıya dayalı yiyecekler seçilmelidir. Ayrıca domates, salatalık vb. tüketmek kabızlığı önlemede etkili olacaktır. Yumurta tüketmek de tokluk hissi verir. Kızartma, kavurma, hamur işleri gibi yağlı yiyeceklerden özellikle kaçınılmalıdır.

Ramazan ayında,  uzun saatler boyunca aç kalarak dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir.  Oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir:

* Orucu hafif yiyeceklerle açmalısınız.

*Kafein içeren içecekler(çay, kahve, kola, fanta, gazoz, ice tea, vs.) susuzluğun artmasına neden olur. Bu nedenle bu içecekleri sahurda tercih etmemek en doğrusu olacaktır.

* İftar sonrası sindirim sisteminizde oluşabilecek problemler için bitkisel aromalı sıcak veya yaz aylarında serin tutacak soğuk çay tercih edebilirsiniz.

* Rezene çayının sindirim sistemini rahatlattığınız biliyoruz. Ayrıca zencefil limonlu çay ile hem ağırlık denetiminizi sağlamış hem de sindirim sisteminize destek sağlamış olursunuz.

*Kabızlık problemi ile karşılaştığınızda ise  şekersiz erik ve kayısı kompostosu yapabilir, bunu da tatlı olarak tüketebilirsiniz.

* Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterin.

* İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten bir süre sonra içmenizde yarar var.

Diyetisyen Cansu Yalçın

www.fitcy.com.tr

Bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz...

Adınız Soyadınız (gerekli)

Telefon Numaranız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Düşündüğünüz Operasyon

Eklemek istedikleriniz (mesajınız)