Diyet Yaparken Yapılan 10 Yanlış!
Fazla kilolarından kurtulmak isteyen birçok kişi kulaktan dolma bilgilerle diyete başlıyor. Ne yazık ki doğru olduğu sanılan bu bilgiler sağlığı bozduğu gibi diyetin kısa ömürlü olmasına ya da verilen kiloların kısa vadede tekrar alınmasına neden oluyor. İşte doğru olduğu sanılan diyet yanlışları;
1-Diyetten ekmek ve ekmek grubu besinlerin çıkarılarak hızlı kilo verme düşüncesi
Diyete başlandığında ilk olarak kısıtlamanın ekmekten yapılması gerektiği gibi yanlış bir inanış vardır. Oysaki ekmek, pilav, makarna, patates vb. ekmek grubu besinler vücudumuzun temel enerji ihtiyacı olan karbonhidratlardan oldukça zengindir. Yeterince tüketilmemesi vücuda yeterince enerji verilmemesi anlamına gelmektedir böylece kas yıkımı başlar. Tartıdaki yanıltıcı kilo değişimi kas ve vücudun beraberinde kaybettiği sudur. Günlük tüketilmesi gereken enerji ihtiyacına göre, porsiyona dikkat ederek ekmek tüketmek kilo almanıza değil, sağlıklı kilo vermenize katkıda bulunacaktır.
2-Uzun süreli aç kalarak veya öğün atlayarak kilo verme düşüncesi
Diyette az yemek ya da öğün atlayarak kar yapmaya çalışmak kilo verdirmez. Gün içerisinde öğün atlamak metabolizmanın yavaşlaması anlamına gelmektedir. Ayrıca uzun süreli açlıklar vücudun kendini kıtlıkta hissetmesine ve kan şekerinde dengesizliklere neden olmaktadır. Kan şekerinin hızlı düşüp hızlı yükselmesi kilo almayı ve vücut yağ oranının artmasını hızlandırır.
3-Protein ağırlıklı beslenmenin sağlıklı olduğu düşüncesi
Her sene bir başkası moda olan yüksek protein içeren diyetler düşük oranda karbonhidrat içerir. Enerji ihtiyacı yağ ve yüksek oranda proteinlerden karşılanır. Kısa vadede kilo vermeye yardımcı olan bu diyetlerin sağlığa birçok zararları bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki bol miktarda hayvansal ürün tüketimi kalp damar hastalıkları riski artırır. Yüksek protein vücuttan kalsiyum atılımını artırarak osteoporoz (kemik erimesi) riskinde artışa neden olabilmektedir.
4-Sınırsız meyve tüketebilme düşüncesi
Meyve diyetlerde sınırsız tüketilmemelidir. Meyve masum gibi dursa da içerisinde fruktoz adı verilen meyve şekeri bulunmaktadır. Ayrıca 1 porsiyon içeren tüm meyveler aynı oranda şeker içermektedir. Eğer şeker hastalığınız yok ise tüm meyveleri diyetinizde tüketebilirsiniz.
5-Gece 18 :00 den sonra bir şey yemenin kilo aldıracağı düşüncesi
Yemek saatleri bireyden bireye farklılık gösterdiği için sınırlama yapmak doğru değildir. Sınırlanan saatin geçtiğini düşünüp ana öğün atlamalı ve gece çok geç saatte yatan bir birey mutlaka ara öğün yapmalıdır.
6-Diyet ürünlerin masum olduğu düşüncesi
Kalorisi azaltılmış hazır paketli ürünlerin masum olduğu düşünülüp sınırsız tüketilmemelidir. Her ürünün kalorisi ne kadar azaltılmışta olsa kalorisiz oldukları düşünülmemelidir.
7-Fazla bitki çayı tüketiminin yağ yakımını artırıp kilo verdirdiği düşüncesi
Unutulmamalıdır ki hiçbir besinin doğrudan kilo verdirmede etkisi yoktur. Gün içerisinde tüketeceğiniz yeşil çay, mate çayı gibi bitki çayları metabolizmanın hızlanmasına çok küçük oranda katkısı olabilir fakat doğrudan kilo verdirmez. Sadece vücuttan su atımına neden olur.
8-Sabahları aç karnına sıcak su içiminin kilo kaybı sağladığı düşüncesi
Suyun sıcaklığının kilo vermeniz üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Sabahları içeceğiniz limonlu su bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olabilir.
9-Diyette yağ tüketmeme düşüncesi
Yağların vücutta çok önemli fonksiyonları vardır. Yağdan kısıtlı diyetler A,D,E ve K gibi yağda emilen vitaminlerin eksikliği ve kabızlık problemleri gibi problemlere neden olacaktır. Ayrıca öğünde tokluk hissinin oluşmamasına neden olacaktır.
10-Öğünlerde sürekli salata tercihi yapma düşüncesi
Salata posa ve vitaminlerden zengin doyurucu güzel bir öğündür. Salata tercihinizi yaparken içeriğini çok iyi inceleyin içerisine konulan yüksek kalorili sosların diyetinizi sabote etmesine izin vermeyin.
Özellikle diyet yapmak isteyen yada yapmaya karar veren bireyler diyetisyenden profesyonel yardım almalıdır. Diyete başladığı zaman tükettiğimiz yiyeceklerin içerisinde ne var kaç kalori ne şekilde öğünü dengelerim ne yazık ki farkında olmayabiliyoruz. Her yiyeceği yiyebildiğimiz kısıtlamanın olmadığı keyifli diyetler dilerim.