Çocuklarınızı Sağlıklı Beslenmeye Teşvik Etmek İçin 10 Öneri
1)Çocuğunuzun iştahına saygı gösterin!
Eğer çocuğunuza yemek yedirmeye çalışıyorsanız ve aç olmadığı için yemeyi reddediyor ise onu zorlamayın! Yediği kadarından sonrasına devam edip, yemeği bitirmek için onu baskılamanız veya “Bunu da yersen televizyon izleyebilirsin” gibi zorlamanız, çocukta psikolojik bir travmaya neden olabilir. Bu travma ise çocukta yemek zamanlarını, korkulu bir olaya dönüştürerek, yemek yemekten daha da soğumasına neden olabilir.
Yapılması gereken şey ise çocuğunuzun önüne yiyebileceği büyüklükte porsiyon miktarları koymanız ve yemeği bitirdikten sonra biraz daha isteyip istemediğini sormanız olacaktır. İkinci tabağı istediği takdirde de yine küçük bir miktar yiyecek ekleyerek, bitirdikten sonra tekrar sormanız olacaktır.
2)Yeni besinler için sabırlı olun!
Özellikle küçük yaştaki çocuklar, yeni besinlere dokunarak ve koklayarak onları tanımaya çalışabilirler. Hatta önlerine ilk kez koyulan bir besinden küçük bir lokma ısırıp, ağızlarında biraz çevirdikten sonra geri çıkarabilirler. Yapmanız gereken sabırlı olmanız ve çocuğunuzu yemesi için zorlamamanızdır. Besini bir kere reddetmesi, o çocuğun bu besini sonsuza kadar yemeyeceği anlamına gelmez. Besini yemesi için denemeye devam etmeli ancak hiçbir zaman zorlamamalısınız. Bu tür besinleri özellikle çocuğunuzun en sevdiği yemeklerin yanında servis etmeniz, besini sevdirmek açısından etkili olacaktır.
3)Eğlenceli hale getirin!
Çocuğunuzun tüketmesini istediğiniz besinleri onun için eğlenceli hale getirebilirsiniz. Örneğin bir kabağı veya patlıcanı kurabiye kalıpları ile keserek fırınlayabilir veya meyvelerden çeşitli figürler yaratabilirsiniz. Bu şekilde çocukların o besine karşı ilgisi artacaktır ve tüketmesini sağlayacaktır.
4)Çocuğunuza danışın!
Markete çocuğunuzla beraber gidin ve meyve/sebzeleri satın alırken çocuğunuza hangisini istediğini sorun. Hiçbirini istemediğini söylüyor ise sorunuzu “Hangi sebzeyi istersin?” şeklinde değil de, elinize 2 adet sebze alarak “Sağ elimdekini mi pişirelim yoksa sol elimdekini mi?” şeklinde sorabilirsiniz. Bu şekilde “hiçbirini seçmemek” gibi bir seçenek olmayacaktır.
5)Örnek olun!
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, çocukların alışkanlıklarının büyük bir kısmı anne-babalarının alışkanlıklarından oluşmaktadır. Çocuklarınıza örnek olarak sağlıklı besinler tüketmeniz çocuğunuzu da sağlıklı beslenmeye yönlendirecektir.
6)Beraber pişirin!
Yemekleri beraber pişirmeniz ve sofrayı beraber hazırlamanız, çocuğunuzun o öğüne olan ilgisini arttıracak ve kendi yaptığı yemeği yemek ona daha çok keyif verecektir. Çocuğunuzla sağlıklı yemekler pişirmeyi deneyin!
7)Dikkat dağıtıcı unsurları engelleyin!
Çocuğunuzun televizyon veya diğer elektronik eşyalar karşısında yemek yemesine izin vermeyin. Bu şekilde bir yemek çocuğun dikkatinin kolaylıkla dağılabilmesine ve yemek yemekten uzaklaşmasına neden olabilir.
8)Tatlıyı ödül gibi göstermeyin!
Çocuklarınızdan tatlı yemeyi kısıtlamak, tatlıyı onlar için ulaşılmaz bir ödül gibi gösterebilir. Yine aynı şekilde yemeğini bitirir ise tatlı yiyebileceğini belirtmek de yemek yemenin, asıl ödül olan tatlıya ulaşmak için bir basamak olduğunu zannettirebilir. Bu anlam karışıklığını engellemek adına tatlıyı yemekten sonra değil de, haftada belirleyebileceğiniz 2 ara öğünde düzenli olarak çocuklarınıza sunabilirsiniz.
9)Pişirmeye üşenmeyin!
Çocuğunuzun önüne tabağını koydunuz fakat çocuğunuz o tabaktan çok az yedi veya hiç yemeden bıraktı. Sabırlı olun ve çocuğunuza yemesi için başka bir tabak hazırlayın. Normal zamanda çocuğun yemek yediği süre 30 dakika ise, bu süre dolana kadar yeni tabaklar hazırlamaya üşenmeyin ve denemeye devam edin.
10)İçecek tüketimine dikkat edin!
Yemeklerin yanında veya hemen öncesinde içilen içecek, mide kapasitesinin dolmasına ve öğün sırasında tüketilen besin miktarının azalmasına neden olur. Bu nedenle çocuğunuzun yemeğinden daha fazla yemesi için içecekleri öğün sırasında değil de, öğün aralarında tüketmesine dikkat edin.
Son olarak çocuğunuzun normalden daha az yediğini ve bu durumun onun sağlığına zarar verdiğini düşünüyorsanız, mutlaka bir çocuk diyetisyenine veya doktoruna danışın.
Diyetisyen Cansu Yalçın