Yılbaşı Yemeğinde Kilo Almanızı Engelleyecek Öneriler

Yılbaşı yemekleri her sene en az 1 kereliğine de olsa katılmamız gereken organizasyonlardan biridir. İçi pilavla dolu kocaman bir hindi, çam ağacı şeklinde  kurabiyeler, Noel Babalı cupcakeler, patlatılan şampanyalar derken bir çok kalori bombası besinin bir arada bulunduğu, kilo almaya oldukça müsait bir organizasyondur yılbaşı yemekleri.

Peki bu günü kazasız belasız (-yani kilo almadan) nasıl atlatabiliriz? Kendimizi bu mükemmel yemeklerin yüksek kalorisinden nasıl elimizden geldiğince koruyabiliriz? İşte bu soruların cevapları:

  • Partiye aç gitmeyin!

Etrafta sabit duran cipslere, tuzlu kuruyemişlere, çikolata ve bisküvilere ek olarak, partilerin genel başlangıcı bol yağlı aperatiflerden oluşur. Yani partiye girer girmez elimizin altına ilk gelecek yiyecekler bunlardır. Salatalar, çorbalar, hindi, zeytinyağlılar gibi yemekler genelde başlangıç kısmından pek sonra, herkes sofraya oturduktan sonra başlar. Bu nedenle partiye ilk girişi aç karnına yapmazsanız, kendinizi bol kalorili atıştırmalıklardan koruyabilir, sağlıklı ana yemeklere kadar kendinizi çok daha kolay tutabilirsiniz.

  • Parti öncesi sporu!

Yeni yıl yemeğinin sabahında sağlam bir cardio egzersizi yapabilirsiniz. Böylelikle fazladan tadacağınız yemekler için kendinize yer açmış / önlem almış olabilirsiniz! Sabahki cardio’ya ihanet etmemek adına ise yediklerinize daha fazla dikkat edeceğinize de eminim

  • Alkolü zamanında tüketin!

Yılbaşında tabi ki alkolde tüketeceksiniz, fakat önemli olan alkolü gereksiz tüketmemeniz! Yılbaşını bahane ederek öğleden başlayarak akşama kadar içmek yerine, yine yılbaşını bahane edin ama kendinize kadeh sınırı koyun! Örneğin; 3 kadeh alkol kotanız olsun. Bunu öğleden başlayarak(yada partinin ilk saniyesinden başlayarak) tüketerek gece saatlerinde sınırı aşmak yerine, akşam yemeğinin sonrasına kadar kalorisiz içecekler tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

  • Çok fazla abur cubur almayın!

Yılbaşı partisini kendiniz düzenliyor iseniz çok şanslısınız; atıştırmalıklardan çorbalara bütün yemekleri sağlıklı bir şekilde pişirip hazırlayabilirsiniz. Tabi misafirlerinizi de düşünerek bir miktar abur cubur almak durumunda kalabilirsiniz. Bunları ne kadar az tutarsanız tüm gün gözünüzün önünde o kadar az sağlıksız yiyecek olur. Bir partiye davetliyseniz de giderken bol abur cuburlu bir yılbaşı sepeti götürmek yerine kendi hazırladığınız/aldığınız sağlıklı atıştırmalıklardan götürebilirsiniz. Böylelikle gece boyunca kendi götürdüğünüz sağlıklı atıştırmalıklardan tadabilir ve ev sahibinin bol yağlı yemeklerinden uzak durabilirsiniz

  • Daha yararlı olana yönelin!

Kraker, bisküvi, cips gibi bol yağ,tuz ve şekerli atıştırmalıklar yerine, peynir tabaklarına, bitter çikolataya, kızartma harici deniz ürünlerine, çiğ kuruyemişlere yönelmeniz çok daha doğru olacaktır.

  • Sakin olun!

Yılbaşı masasına oturdunuz, tabağınızı yiyecekle doldurmadan önce derin bir nefes alın, sakinleşin… Etrafınızdaki kişileri ve tabaklarına aldıkları yiyecekleri inceleyin. Kilolu arkadaşlarınız bol karbonhidrat ve yağlı yiyeceklerle tabaklarını doldurmuşken, fit arkadaşlarınız bol bol salata ve hindinin derisiz kısımlarına yönelmiş değil mi?

  • Yeni yıl dileğinizi kendiniz gerçekleştirin!

Sanırım hepimizin yeni yıldan bir çok beklentisi var. Yeni bir araba, daha büyük bir ev, beyaz atlı prens, sıcak bir ülkede uzun bir tatil… Bence hepsinden daha da çok istediğimiz bir dileğimiz var; “sağlıklı ve fit olmak, daha iyi görünmek”! İşte bu dileği kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Yeni yılın ilk saatlerine midenizde bolca kaloriyle girmeyerek işe başlayabilirsiniz!

 

*Yeni yılın herkese şans, mutluluk, sağlık, sevgi getirmesi dileğiyle…

Diyetisyen Cansu YALÇIN

www.cansuyalcin.com.tr

Bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz...

Adınız Soyadınız (gerekli)

Telefon Numaranız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Düşündüğünüz Operasyon

Eklemek istedikleriniz (mesajınız)